JOHN BLEK – UNTIL THE RIVERS RUN DRY

Artiest info
Website
facebook
Label: K&F Records
Distr.: Sonic RendezVous

In 2019 maakten we bij ‘Rootstime’ kennis met een voor ons nieuwe Ierse folkzanger en songschrijver via het album “Thistle & Thorn” van John Blek. Een jaartje later was er al een opvolger klaargestoomd in de vorm van de plaat “The Embers” en vorig jaar bracht hij zelfs twee albums op de markt met het hier in maart 2021 gerecenseerde “Digressions #2: Grounded” en de in september 2021 besproken plaat “On Ether & Air”, de laatste van vier albums in de serie ‘Catharsis Project’ die rond de thema’s zee, aarde, sintels (‘The Embers’) en lucht werden opgebouwd.

Dat John Blek een zeer actieve songschrijver is blijkt uit het feit dat we nu één jaar na zijn laatste release alweer een nieuwe plaat van hem in de bus gedropt kregen. “Until The Rivers Run Dry” is het achtste studioalbum sinds de in 2014 begonnen muzikale solocarrière van deze 34-jarige Ierse folkzanger en songschrijver uit Clonakilty in county Cork. Deze plaat werd begin 2022 in amper tien dagen opgenomen maar ze zal pas officieel op de markt worden gebracht midden februari 2023. Wij kunnen u hierover echter nu al wat meer vertellen dankzij het promo-exemplaar dat we mochten ontvangen als opwarmer en voorbode voor de tien liveoptredens die hij in december 2022 in België en Nederland zal geven (zie schema onderaan deze recensie).

Naast zijn talent als zanger en songschrijver is John Blek ook gekend als een virtuoos bespeler van de akoestische gitaar in ‘fingerpicking’-stijl. Hij producete dit nieuwe album zelf samen met Brian Casey met wie hij al jarenlang samenwerkt en die hier ook meespeelt op elektrische en akoestische gitaar en op basgitaar. Voor de overige instrumentatie bij de songs zorgden violist en cellospeler Colm Mac Con Iomaire van ‘The Frames’, contrabassist Chris McCarthy, pianist Kit Downes en drummer Davie Ryan terwijl Cathy Davey voor harmony en backing vocals zorgt. In het albumafsluitende nummer “Floating Aimlessly” is er ook nog een opvallende bijdrage van Matthew Berrill op klarinet en John Blek speelt zelf op alle nummers ook op gitaren en voorgeprogrammeerde drums.

Het nieuwe album “Until The Rivers Run Dry” bestaat uit tien tracks waarin weer overduidelijk wordt gemikt op betekenisvolle liedjesteksten waarin de persoonlijke gevoelens en emoties van deze Ierse folktroubadour in de verhalen bij de songs telkens weer aan bod kunnen komen. Het al meteen erg mooi georkestreerde openingsnummer “St. John’s Eve” kan u beluisteren op de eerste video en de eerste single uit het album “Lyric & Air” is een wondermooi duet met Cathy Davey dat we voor de tweede video hebben gereserveerd.

De albumtiteltrack “Til The Rivers Run Dry” is eveneens een zeer mooie folkballad, net als de songs “Lovelorn”, “Restless Sea” en het melodieuze “Once In A While (21/07)”. Met een uitzondering voor zijn wat hogere stemgeluid vinden wij dat elke song op deze nieuwe plaat van John Blek ook had gezongen kunnen worden door Richard Hawley, die andere Britse romantische liedjestroubadour uit Sheffield die de luisteraar op zijn platen evenzo sterk kan boeien van begin tot einde. Een aanrader!

(valsam)